Visie

Het is zoveel krachtiger en bestendiger als iemand zelf kiest en zelf doet wat hij kan. Hoe klein of groot het ook is. 

Twee kanten van de medaille

Eigen Regie gaat altijd over twee kanten van dezelfde medaille:
Eigen Regie bevorderen en Eigen Regie nemen. Beide kanten kennen hun eigen uitdagingen.

Eigen Regie bevorderen gaat over “Hoe help je de ander het zelf te -gaan- doen?”. Dit begint bij het creëren van bewustzijn van het eigenaarschap. De ander “aan” zetten. Dit is echter niet hetzelfde als iemand loslaten of doen wat de ander wil.
Structuur, duidelijkheid, discipline en mededogen zijn belangrijk bij het bevorderen van Eigen Regie.

Eigen Regie nemen en behouden gaat over eigen keuzes maken, daar verantwoordelijkheid voor nemen en de consequenties aanvaarden. Ook in situaties waarin je hulp nodig hebt. De focus is gericht op je eigen aandeel, zonder vingerwijzing naar de ander, de regels of de context. Je pakt eigenaarschap over de vraag én de oplossing. 

Als het erom spant

Eigen Regie nemen is niet voor iedereen hetzelfde, ieder mens heeft eigen kwaliteiten en normen. Soms maak je met gemak keuzes. Soms spant het erom, overzie je het niet en kun je hulp goed gebruiken.
Hoe houd je dan de Eigen Regie als ontvanger van hulp? En hoe stel je je op als helper? En hoe zorg je ervoor dat je als helper geen eigenaar wordt van het probleem. Dat luistert nauw en vergt continu gesprek over wat mag, kan en moet.

Ook als je het wél overziet kan Eigen Regie in het gedrang komen. Omdat een familielid, collega of hulpverlener meent iets over te moeten pakken, voor jou te kunnen spreken, jouw agenda te kunnen bepalen. Vaak met goede bedoelingen. Dan komt het erop aan je eigen grenzen te bewaken. Hoe doe je dat? 

Altijd maatwerk

Voor hoe je het beste Eigen Regie kunt bevorderen of hoe je Eigen Regie kunt nemen zijn geen pasklare en standaard antwoorden. Alle regievraagstukken vragen om een maatwerkaanpak en daar kom ik om de hoek kijken.

 

“Chantal werkt heel zorgvuldig, met volle aandacht voor de vraag en de situatie. Ze maakt op basis van de vraag en haar expertise altijd een op maat gesneden traject. De grondige voorbereiding zorgt er voor dat ze volledig aanwezig kan zijn en doet wat nodig is, met grote flexibiliteit. Ook als dat betekent schijnbaar alles loslaten.”

Anouk Poll, Movisie 

Hoe zet je iemand “aan” tot Eigen Regie?

Aanspreken, bemoedigen, voordoen en … ?